Željko Šperanda rođen je 01. veljače 1954. godine u gradiću Pazinu u samom srcu najvećeg hrvatskog poluotoka. Odrastao je u obitelji u kojoj se od njegove rane mladosti njegovala ljubav prema domaćoj i stranoj pop i rock glazbi, između ostalog i onoj Elvisa Presleya. Željkov otac Neven bio je izuzetno nadarena i muzikalna osoba koja mu je, sa velikom pažnjom, udahnula ljubav prema glazbi i muziciranju.

Povremeno zamjenjujući prezaposlenog oca u lokalnom bandu, u trinaestogodišnjem Željku rodila se ljubav od koje se više neće rastajati – ljubav prema glazbi. Tokom gimnazijskih dana svira u školskom bandu i tako započinje njegova duga i plodna glazbena karijera.

THE LOUD SOUNDS bio je prvi sastav u kojem je svirao kontrabas i pjevao. Na ljetnim terasama istarske rivijere i na lokalnim zabavama zabavljao je i animirao publiku svirajući i u sastavima LIBURNI i PLIMA, te konačno u SWEET HOME BAND-u kojega je 1983. osnovao zajedno s nekoliko prijatelja glazbenika.

Od osnutka sastava, pa do danas SWEET HOME BAND je izrodio čitavu plejadu izvrsnih glazbenika i pjevača. U razdoblju od 1986., pa do 1992. godine SWEET HOME BAND postiže vrhunac svoje amaterske karijere zabavljajući goste diljem Hrvatske i inozemstva na čelu sa sjajnim zabavljačem i glazbenikom Željkom Šperanda.

Sa svojim SWEET HOME BAND sastavom odlazi u Španjolsku (točnije, na Kanarske otoke) i tamo započinje profesionalnu karijeru. S velikim uspjehom radi u najelitnijim hotelima što dokazuju pisma preporuke uprava hotela u kojima je muzicirao.

Stil njegovih nastupa oduvijek je bio zabavljački, dinamičan i iskren, jer je neizmjerna ljubav i iskreni užitak bio podloga i osnovni razlog Željkovog bavljenja glazbom. 2002. godine započinje Željkova show karijera. Naime, SWEET HOME BAND je diljem Kanarskog otočja realizirao projekt show banda u kojem je izvodio dva zasebna programa: COUNTRY SHOW i STARY NIGHT SHOW. U potonjem, Željko je imitirao nekoliko svjetski poznatih pjevača, a između ostalog i ELVISA PRESLEYA. Tokom osmišljavanja i sudjelovanja u navedenim show programima, Željko je stekao značajno iskustvo i dosegao vrhunsku kvalitetu.

Nakon povratka iz Španjolske uspješnu karijeru nastavlja i u Hrvatskoj, te ostalim zemljama. Nastavlja sa izvođenje show programa i imitiranjem velikog Elvisa Presleya, ali i dalje paralelno nastupa sa svojim SWEET HOME BANDOM diljem Hrvatske i inozemstva.

Od mnoštva dosadašnjih nastupa neke valja posebno izdvojiti:

• nastup u elitnom zagrebačkom restaurantu Umjetnički paviljon
• nastup u hotelu Westin-Opera u Zagrebu
• nastup kristalnoj dvorani hotela Kvarner u Opatiji
• nastup u hotelu Regent u Zagrebu
• nastup na jubilarnoj proslavi tvrtke Istraturist iz Umaga
• nastup za Big brother show – doček Alena Macinića u Pazinu
svjetski konzorcijski susret u Zagrebu
• 50. godišnjica firme Atrix
• team building party Zagrebačke pivovare i T-com-a
• nastup na elitnom skijalištu Alpe di Siusi u Italiji
• te nastupe po mnogobrojnim terasama i hotelima u Hrvatskoj.

Osnivajući tvrtku SWEET HOME SHOWS Željko se započeo baviti organizacijom i ozvučavanjem zabavnih, kulturnih i sportskih manifestacija, kao i organizacijom evenata. Pri tome mu uvelike pomaže i zvanje magistra ekonomije, ali i dugogodišnje promišljeno ulaganje u vrhunsku razglasnu, rasvjetnu i ostalu glazbenu opremu i instrumente. Uspješan je organizator i suradnik Sajma obrtnika i poduzetnika, manifestacije Dani meda, otvaranja Mercedesovog servisa Etradex, svečanog otvaranja Doma u Brkaču, te izvršni producent koncerta Istarska priča Bruna Krajcara, Olivera Dragojevića, Stjepana Hausera, Edina Karamazova, Putokaza i ostalih gostiju.